HTML

Bioblog

Biotermékek, biotermelők, biokereskedők, biofogyasztók ügyes-bajos dolgairól. Nem bio fanok velkam.

Friss topikok

Linkblog

Bioszkeptikusok igazsága

2012.07.02. 12:48 Guga

100 emberből 95

Minimum ennyien szkeptikusok a biotermékek valódiságában. Tapasztalatból mondom.

Hiába a több évtizede tartó erőfeszítés az összes hazai "bioilletékes"-től, ez az arány alig változott. Nem szabadna, hogy így legyen. A biotermelés lehetne Magyarország egyik húzóágazata, de sajnos a trend épp az ellenkező irányba mutat. Európában egyedüliként nálunk évek óta csökken a bioterületek nagysága , a hazai biotermékek is súlyosan veszítenek pozíciójukból. A magyar és import biotermékek minőségének összehasonlítását meg ne is igen firtassuk most itt...

100 emberből 1

Ennyien vásárolnak több-kevesebb rendszerességgel tudatosan bioterméket. Ezen azt értem, hogy a biotermék a kosárba nem félrenyúlás, vagy akciós leértékelés miatt kerül. Hanem előre eltervezetten. Ez elképesztően kevés, abban a tekintetben meg főleg, hogy egy átlagos család élelmiszerre költött kiadásának értékét nézve a biotermék bőven az 1 százalék alatt marad. Ez az európai átlag töredéke.

Egy láthatatlan, érzékelhetetlen piaci szegmensről beszélünk ezek szerint. Nekem, aki tizensok éve műveli a "biózást" ez eléggé kudarcos élmény. Ha egy komoly statisztikát készítenénk, kiderülne, hogy többen hisznek az ufókban, mint a biotermékek bioságában.

Erre nem lehet legyinteni.  Ez óriási hiba, amiből még senki nem vont le semmilyen konzekvenciát. Azt kell mondjam, teljesen érthető a bioszkepticizmus ilyen mértékű elterjedtsége.

Pedig a bio- (vagyis ellenőrzött, certifikált, vegyszermentesen és környezetbarát módon termelt) termékek valóban ilyenek, így az én szememben sokkal értékesebbek, és általában drágábbak is (mert nehezebben előállíthatóak). 

Nem akarok és nem is tudok ellene menni nagy erőkkel a bioszkepticizmusnak. Hosszú távon, apró lépésekkel - ez az egyetlen út.

Tegyük fel, hogy igaza van a szkeptikusoknak, és a biósok éjjel permeteznek. Ezek a biósok hamar lebuknának, mert a magyar biotermékek nagyobbik része (80%) exportra megy, ahol különféle furmányos módszerekkel mindent meg tudnak vizsgálni, és annak ellenére is vissza tudnák küldeni a portékát, hogy papíron bio.  Ilyen botrányok persze valójában csak nagyon-nagyon ritkán történnek, így ezeket a számokat figyelembe véve nem állunk messze attól, hogy még szkeptikus szemmel is kijelenthetjük: nagy valószínűséggel a magyar biotermékek legalább 90 százaléka valóban bio. Különben nem lenne export belőle egyáltalán.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a garantáltan nem bio termékeket viszont 100%-ban permetezik. Így ha csak a valószínűséget nézzük, még szkeptikus nézőpontból is minimum tízszer biztosabbak lehetünk, hogy nem eszünk pl. permetet, amikor bioterméket fogyasztunk.

A valóság ennél persze sokkal jobb eredményeket mutat. Az utóbbi évtizedekben 2 nagyobb biobotrányra került sor (egy somogy megyei napraforgótermelő vagy 10 éve, illetve egy baranyai húsfeldolgozó kb. 5 éve). Itt nem-bio termékeket láttak el bio jelöléssel, de forgalomba alig-alig került ki belőlük valamicske.

Legyetek akár szkeptikusak vagy vérbeli biósok, kákáncsomótkeresők vagy mindentelhívők,  hippik vagy sznobok, kisgyerekes családanyák vagy szinglik,  ősmagyarok vagy liberálglobálok: a bio mindenkinek jót tesz.

1 komment

Bioemberek, szevasztok

2008.11.27. 15:32 Guga

Nemsokára nyílik a Bioblog, rileksz, addig se egyetek össze mindenféle szemetet.

Üdv,Guga

5 komment

Címkék: bio guga